Współcześnie medycyna kojarzy nam się z salami operacyjnymi, kolejkami do lekarza, precyzyjnymi narzędziami i lekami. Lekarze stanowią szanowaną grupę społeczną. Ale czy dawniej sztuka leczenia wyglądała podobnie?

Zapraszamy Państwa na specjalną prelekcję towarzyszącą wystawie „Uczniowie Hipokratesa nad Motławą” o godzinie 12:00 dnia 4 lutego 2016 r.. Członkowie grupy Garnizon Gdańsk opowiedzą o najbardziej znanych gdańskich medykach i przełomowych dla nauki leczenia wydarzeniach. Przybliżą warunki i realia w jakich dyscyplina ta rozwijała się w 300 lat temu, a także wyjaśnią czym wtedy różni się bycie doktorem medycyny od bycia chirurgiem. By móc lepiej zobrazować tę różnicę prelekcję zakończy pokaz, podczas którego przyjrzymy się warsztatowi chirurgicznemu z XVIII wieku. Poznamy narzędzia których używano podczas prostych zabiegów jak i tak skomplikowanych operacji jak trepanacja czaszki. Rąbka tajemnicy odsłoni dawna apteka. Cofniemy się w czasie do roku 1709 aby zobaczyć strój „doktora dżumy”. Animator w stroju z epoki opowie również o zasadach higieny jakie obowiązywały dawnych chirurgów i przybliży ich zawodowe tajemnice.

Miejsce: Muzeum Narodowe w Gdańsku, ul. Toruńska 1

Grupa docelowa: młodzież i dorośli