Nie każdy ma okazję wejść do uczelnianych pracowni studenckich czy laboratoriów, w których znajduje się specjalistyczny sprzęt wykorzystywany przez naukowców… Zapraszamy do odkrywania tajemnic Politechniki Gdańskiej.

Atrakcje do wyboru:

Zwiedzanie części historycznej kampusu (60 min.)

Niektórzy twierdzą, iż Gmach Główny Politechniki Gdańskiej przypomina magiczny Hogwart. O tym jak powstał budynek i co przeszedł na przestrzeni 112 lat opowie kustosz Barbara Ząbczyk-Chmielewska z Sekcji Historycznej PG. Uczestnicy spotkania przejdą przez zabytkową część kampusu, by poznać jego historię oraz przyjrzeć się jego niezwykle bogatej symbolice. Wycieczka będzie także okazją, by zobaczyć jak obecnie rozwija się kampus, gdzie współczesność naturalnie łączy się z przeszłością.

TRYTON – wizyty w Centrum Informatycznym TASK (30 min.)

W Centrum Informatycznym TASK na Politechnice Gdańskiej zainstalowano jeden z najszybszych w Polsce superkomputerów. To właściwie klaster, czyli grupa połączonych z sobą komputerów. W tym przypadku klaster tworzy 2616 procesorów. Całość została umieszczona w ponad 30 szafach i waży ok. 15 ton! Zainteresowani mogą przyjrzeć się temu urządzeniu z bliska, a pracownicy CI TASK pokrótce opowiedzą o potencjalnych możliwościach wykorzystania klastra.

CyberOko – jak działa wynalazek nagrodzony m.in. godłem TERAZ POLSKA? (30 min.)

W Polsce w śpiączkę zapada średnio 14 tys. osób rocznie. Opracowane na Politechnice Gdańskiej CyberOko to dla wielu z nich olbrzymia szansa. Ideą wynalazku jest połączenie techniki śledzenia wzroku, analizy fal mózgowych EEG i komputerowego interfejsu aromatowego – w celu badania stanu świadomości.  W trakcie spotkania z twórcami CyberOka będzie okazja, by przekonać się, na jakiej zasadzie działa.

Udział w warsztatach matematycznych (40 min.)

Na Politechnice Gdańskiej stworzyliśmy studentom warunki, w których matematyka nie odstrasza. Od lat funkcjonuje tu bowiem Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość, które w 2015 roku zyskało nowoczesną siedzibę. Przygotowane mini warsztaty wprowadzą uczestników, także tych najmłodszych od lat pięciu, w studencką przestrzeń modelowania matematycznego, a tym samym pokażą, iż nauka matematyki może być bardzo atrakcyjna.

Termin: 2 i 4 lutego

Zapraszamy do udziału w wycieczkach o pełnych godzinach: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00

Zapisy:  tel. 58 347 29 16, 58 348 60 68 lub email: promocja@pg.gda.pl

Grupy max. 20 osób. Na wszystkie wycieczki i atrakcje obowiązują zapisy