Zapraszamy na warsztaty terenowe z CIEE – zajmującym się edukacją ekologiczną oraz promowaniem wiedzy o ochronie środowiska naturalnego. Warsztaty odbędą się w okolicach Centrum Hewelianum.

Termin: 2 lutego, rozpoczęcie w godz. 9:00-15:00 (do ustalenia podczas umawiania grupy)

Miejsce: teren Góry Gradowej w okolicach Centrum Hewelianum. Miejsce spotkania z grupą – dworzec PKS w Gdańsku Głównym

Zapisy: 58 301 80 99  – warsztat przeznaczony jest dla grupy zorganizowanej (nie większej niż 25 osób) w wieku 10-18 lat (decyduje kolejność zgłoszeń)

Czas trwania: 90 minut

oraz inne atrakcje:

Całodobowy konkurs – opublikowanie na stronie, na Facebooku CIEE oraz w aplikacji CIEkawostki pytania dotyczącego wiedzy o Heweliuszu w kontekście przyrodniczym.

Trzem laureatom konkursu, rozstrzygniętego następnego dnia, którzy udzielą prawidłowej odpowiedzi, zostaną przesłane nagrody (książka, siatka bawełniana oraz maskotka odblaskowa).

Termin: 1 lutego 2016 r., czas trwania: 24 godziny od godz. 9.00 1 lutego 2016 r.,

Miejsce: Internet – strona www.ciee-gda.pl, profil CIEE na Facebooku, aplikacja CIEEkawostki (do bezpłatnego pobrania)

Zapisy: konkurs adresowany jest do wszystkich zainteresowanych poszerzeniem wiedzy o Janie Heweliuszu

Niespodzianką, której warto wypatrywać w Centrum Gdańska

Kilkanaście pudełek niespodzianek przygotowało dla Was CIEE. Wypatrujcie ich w przestrzeni miejskiej! Gdzie? Bary, jadłodajnie, środki publicznego transportu, uczelnie…

Zawartość pudełka będzie zachętą do spojrzenia na świat z szerszej perspektywy. Brzmi tajemniczo? I słusznie!

Termin: 3 lutego, godz. 9-16

Miejsce: Gdańskie przestrzenie miejskie

Zapisy: dostępne dla wszystkich chętnych podążających ulicami miasta

Czas trwania: 9.00-17.00

Informacja o CIEE

Jesteśmy jednostką Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych. Działamy od 1993 r., głównie na terenie województwa pomorskiego. Realizując projekty edukacyjne pomagamy poznać przyrodę i jej tajemnice, uczymy jak ją chronić i żyć w zgodzie z jej naturalnym rytmem.

Naszym głównym celem jest szeroko rozumiana edukacja ekologiczna, ukierunkowana na rzecz zrównoważonego rozwoju, adresowana do różnych grup wiekowych – od przedszkolaków po słuchaczy Uniwersytetu III Wieku. Rzetelnie i profesjonalnie informujemy na temat środowiska i ochrony przyrody. Wspieramy postawy i aktywność prośrodowiskową. Trafiamy do różnych odbiorców stosując urozmaicone metody aktywizujące: warsztaty, szkolenia, konkursy, edukacyjne akcje plenerowe, spektakle teatru ulicznego, wystawy. Oferujemy wsparcie, wiedzę, dobrze wyposażoną bibliotekę oraz porady prawnika dotyczące zagadnień przyrodniczych i środowiskowych

Centrum jest wpisane na listę 100 rekomendowanych przez Ministerstwo Środowiska ośrodków edukacji na terenie Polski. W 2008 r. zostało wyróżnione Nagrodą Bursztynowego Mieczyka, przyznawaną najlepszym organizacjom pozarządowym w województwie pomorskim. W 2010 r. nasz festiwal „Piaskiem pisane – życie w Bałtyku” został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie Ministerstwa Środowiska „Nietypowa Lekcja Różnorodności Biologicznej”.

Wszystkie działania edukacyjne Centrum realizowane są dzięki wieloletniemu wsparciu i dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz współdziałaniu wielu ludzi, organizacji i instytucji.