W ramach Święta Gdańskiej Nauki ponad 40 szkołom podstawowym, gimnazjalnym oraz ponadgimnazjalnym z różnych dzielnic Gdańska zostały przyznane miniGRANTY. Przeszło 3000 uczniów weźmie w nich udział!

Zajęcia, warsztaty, doświadczenia, eksperymenty, spacery – to tylko niektóre formy w jakich będą one realizowane. Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się jak zaprogramować robota, jak się robi mydło, czym są lapbooki, na czym polega działanie termotransferu, jakie tajemnice skrywa Gdańsk, czemu taniec jest dobry dla organizmu, jak napisać swoje imię cyrylicą i wiele, wiele innych. Zajęcie dotyczą dziedzin zarówno z nauk ścisłych (matematyka, fizyka, chemia, robotyka), jak i humanistycznych (edytorstwo, językoznawstwo,  socjologia, psychologia) oraz artystycznych (taniec, teatrologia, malarstwo).

Celem  miniGRANTÓW jest zafascynowanie dzieci i młodzieży nauką, pokazanie, że nie musi być ona nudna i oznaczać jedynie siedzenia z nosem w książkach, ale że można się uczyć przez doświadczenia.
Życzymy dobrej zabawy podczas zdobywania nowej wiedzy!