Matematyka nudna i odstraszająca? Nic z tych rzeczy. Pasja prowadzących oraz odpowiednie narzędzia obalają krzywdzące mity na temat królowej nauk. Naukowcy z Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość podczas warsztatów z zastosowaniem oprogramowania GeoGebra razem z uczniami będą wprowadzać w życie twierdzenie Pitagorasa (godz. 10.00), czy dokonywać wizualizacji funkcji kwadratowej (godz. 12.00). Gimnazjaliści będą mogli tworzyć fraktale w Matlabie (godz. 11.00) oraz poznać soroban ‒ japońskie liczydło, które choć powstało w XV wieku wciąż jest doceniane przez matematyków. Niektórzy mówią, że wprawny rachmistrz jest w stanie szybciej dokonać obliczeń na sorobanie niż niewprawny użytkownik za pomocą kalkulatora (godz. 12.00). Na najmłodszych uczniów ze szkół podstawowych (klasy I–IV) czekają gry i zabawy z wykorzystaniem form matematycznych: tangramy, sudoku, figlarne zapałki, domino i łamigłówki matematyczne.

Data i miejsce:

01.02.2017r.
Politechnika Gdańśka
Wskazanie bezpośredniego miejsca spotkania przy zapisach.

Zapisy:
Tel. 58 348 60 68 lub e-mail: promocja@pg.gda.pl